AHA-tur 2015

«Peer Gynt Tours» tok oss med på tur i 2015, som i 2014. Denne gangen hadde AHA lagt opp til tur med en overnatting. Datoene var 26. og 27. mai 2015. Vi dro vestover til Rjukan og programmet for turen følger nedenfor. Kongsberg -> Notodden -> Rjukan -> Kongsberg.

1. dag (26. mai 2015)

Vi starter kl. 07.30 fra Lillestrøm, kl. 08.00 fra Oslo, og kl. 08.30 fra Asker. Vi kjører mot Kongsberg og Saggrenda 8 km utenfor sentrum, hvor vi skal besøke Sølvgruvene. Gruvetoget kjører 2,3 km inn gjennom Christian den 7 stoll og inn til Kongens gruve, som var Sølvverkets største gruve. Her 342 meter under dagen får vi en spennende omvisning med informasjon om gruve-arbeidernes hverdag. Hele omvisning inkl. togturen t/r tar ca. 1 ½ time. Husk varmt tøy da det er ca. 6 grader i gruvene året rundt. Gruvene er ikke tilgjengelig for rullestolbrukere, og egner seg ikke for bevegelseshemmede eller folk med klaustrofobi. Gruvebesøk kl. 10 –11.30.                                                  

Vi fortsetter mot Notodden, hvor vi skal besøke Telemarksgalleriet og Lysbuen-samlingen. Her får vi en 45 minutters omvisning i hele huset. Industrimuseet «Lysbuen» omhandler tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet kunstgjødsel. Kunstmuseet viser kunst fra Norsk Hydros og Norsk Industriarbeidermuseums kunstsamlinger, samt Terje Bergstad samlingen. Telemarksgalleriet viser utstillinger med nasjonal og internasjonal kunst.

Vi spiser lunsj her kl. 12.30 og omvisning etterpå.

Turen går videre mot Rjukan og Gaustablikk Høyfjellshotell, som ligger vakkert til på Toppen av Telemark, ved foten av Sør Norges høyeste fjell Gaustatoppen. Hotellet har 91 rom alle med TV, nye bad, gode senger og ikke minst en spektakulær utsikt. I bassengområdet finnes det rom for avslapning og rekreasjon. Her er boblebad, badstuer, dampbad og oppvarmet basseng på 12 x 7 meter. Hvis mulig kan vi forsøke å besøke Arbeider biblioteket før vi kjører opp til hotellet. Vi spiser felles middag i hotellet restaurant om kvelden.

 

2. dag (27. mai 2015)

Etter en god frokost tar vi farvel og første besøk blir Norsk Industriarbeidermuseum, hvor vi får et nært møte med norsk industri og krigshistorie. Rjukanfossen gav grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. Her kan vi oppleve det fantastiske energi-eventyret og se utstillinger av industriutviklingen i Norge og på Rjukan. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvann som ble produsert her. Her får vi en omvisning og vi tid på egen hånd. Egen buss fra parkeringen over brua og frem til museet t/r.

Vi fortsetter videre mot Kongsberg hvor vi først skal få innta dagens lunsj på Glade Kongsberg. Deretter skal vi besøke Bergverksmuseet kl. 15.00, og få en guiding her. Etterpå får vi litt tid til å rusle rundt både i Bergverksmuseet og de andre museene som befinner seg under samme tak.

Herfra går turen hjemover hvis ønskelig gjør vi en stopp underveis.